Het Leerhuis Informatiehuishouding organiseert elke laatste donderdag van de maand een webinar rondom een actueel thema binnen informatiehuishouding.
Het doel van deze webinars is om je op de hoogte te brengen van deze actuele thema's, maar ook om collega-informatieprofessionals virtueel te ontmoeten. Daarom wisselen we inhoudelijke presentaties af met korte uitwisselingen, waarin je te horen krijgt welke vraagstukken rondom dit thema bij je collega’s spelen. Elke webinar vatten we samen in een handige factsheet die je nadien krijgt toegestuurd.
Aankomende webinars
Q1: Werkplek van de toekomst - slimme informatie in een slimme setting
In een wereld waarin informatie explosief groeit, is het tijd om traditionele werkwijzen los te laten. Geen eindeloos zoeken naar documenten, maar direct toegang tot gestructureerde en contextuele informatie. Wil jij weten hoe een moderne informatiearchitectuur jouw organisatie efficiënter, transparanter en toekomstbestendig maakt? Meld je dan hier aan: De impact van de paradigmaverschuiving in informatiearchitectuur op informatiebeheer.
Generatieve AI-tools aan een enorme opmars bezig. Ondanks de bedenkingen van veel overheidsorganisaties en daaruit voortkomende adviezen om zeer terughoudend te zijn bij het gebruik van AI binnen de organisatie, wijst onderzoek uit dat een groot gedeelte van de ambtenaren volop gebruik maakt van de beschikbare AI-tools. Tijd om beleid te formuleren, zodat zowel geprofiteerd kan worden van de mogelijkheden van AI, maar ook bewustzijn ontstaat voor de gevaren. In dit webinar bespreken we best practices op dit gebied en krijg je tips om een gedegen beleid te formuleren voor het gebruik van AI binnen jouw organisatie. Meld je hier aan: webinar AI-beleid in de praktijk..
Q2: Informatie als kompas - naar een toekomstbestendige publieke dienstverlening
Informatiehuishouding moet in het teken staan van de (digitale) dienstverlening. Dat geldt zowel extern (de burgers) als intern (de medewerkers). Er zijn enorm veel mogelijkheden binnen de moderne werkplek om de digitale dienstverlening op de juiste wijze vorm te geven of gestructureerd te verbeteren. Tijdens dit webinar bespreken we concrete oplossingen om jouw werkplek te moderniseren zodat je je optimaal kunt inzetten voor de informatiedienstverlening. Meld je hier aan: webinar Digitale dienstverlening versterken.
Het valt niet altijd mee om gehoord te worden binnen de organisatie. Ook al zijn suggesties, ideeën of innovaties goed en dragen ze bij aan het verbeteren van de informatiehuishouding, toch worden deze niet altijd serieus in behandeling genomen. Waar dat aan ligt? Misschien zijn niet de juiste stakeholders betrokken of is het advies niet krachtig genoeg geformuleerd of is het probleem niet voor iedereen duidelijk.
In dit webinar gaan we in op de verschillende aspecten, die ervoor zorgen of jouw boodschap al dan niet aankomt bij de juiste ontvanger. Je krijgt tips en we delen ervaringen uit de praktijk. Meld je hier aan: webinar Bereik meer met je advies.
Tijdens de Od Kennissessie 2025 brengen we, in een interactieve fysieke sessie, de theorie van de wet- en regelgeving en de weerbarstige praktijk bij elkaar. We delen ervaringen uit, delen successen en mislukkingen en geven de meest bruikbare tips en trucs. Later meer!
Voorgaande webinars
De werkplek van de toekomst is een concept dat meer dan ooit tot de verbeelding spreekt. Innovatie, flexibiliteit en technologie vormen de kern, maar hoe vertaal je deze ideeën naar effectief beleid binnen een moderne organisatie? Voor een rijksoverheidsorganisaties die toekomstbestendig wil zijn, begint het proces met een essentiële vraag: waar start je?
Het doel is helder: een beleid ontwikkelen dat kenniswerkers écht ondersteunt in hun dagelijkse werk. Maar traditionele beleidsstukken schieten vaak tekort in hun impact. Hoe zorg je ervoor dat je boodschap blijft hangen? Zijn vernieuwende formats zoals infographics, podcasts of video's de oplossing? En welke aanpak sluit het beste aan bij de behoeften van een dynamische, moderne werkomgeving?
In dit webinar verkennen we de uitdagingen en kansen bij het vormgeven van beleid voor de werkplek van de toekomst. We onderzoeken mogelijke oplossingen en belichten de cruciale rol van informatieprofessionals. Hoe kunnen zij organisaties helpen om een balans te vinden tussen inhoud, vorm en impact?
Dit webinar nodigt uit tot reflectie: wat werkt écht op het gebied van toekomstgericht informatiebeheer en beleidsontwikkeling? Samen met Layla Hassan duiken we in de vraagstukken, bespreken we de do’s en don’ts, en ontdekken we hoe jouw organisatie kan inspelen op de werkplek van morgen. Kortom, op 30 januari gaan we de verschillende opties met elkaar bespreken! Meld je hier aan voor het webinar De werkplek van de toekomst; de kansen en uitdagingen, do’s & don’ts.
In samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaven we een informatief webinar over het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid. Yvonne van Remmen en Jasper van der Heide, beleidsmedewerkers op het gebied van algoritmen en AI, namen ons mee in achtergronden en ontwikkelingen van dit register. Onder andere het ontstaan en het doel van het register, wat de uitdagingen zijn voor organisaties om het te vullen en wat de toekomstvisie is voor de komende jaren komen aan bod. En uiteraard hoe je het register zelf als organisatie kan vullen!
Wil jij je een projectstartkaart voor informatiebeheer goed op de agenda te krijgen? Tijdens dit webinar nam Layla Hassan de deelenemers mee door de wereld van projectmanagement en informatiebeheer. Ze deelde waardevolle praktijkervaringen en wetenschappelijke inzichten over hoe je een projectstartkaart effectief agendeert.
Wil jij als informatieprofessional ontdekken hoe het DUTO-raamwerk kan helpen bij het realiseren van ‘Archiveren by design’? Ben je nieuwsgierig naar de relatie tussen het DUTO-raamwerk en ketenarchivering? Of wil je weten hoe dit raamwerk aansluit op de informatiewet- en regelgeving? Tijdens dit webinar vertelde Marjan Dik over deze thema’s en legde ze uit hoe het DUTO-raamwerk als verbindende kracht fungeert.
Ben jij nieuwsgierig naar het opstellen van een duurzame digitale bewaarstrategie? Wil je jouw organisatie ook op strategisch niveau klaarstomen voor deze uitdaging? Tijdens dit webinar heeft Layla Hassan verschillende elementen samengebracht zoals eisen voor duurzame toegankelijkheid (DUTO-eisen), MTDO, diverse normenkaders en wetgeving om de deelnemers mee te nemen op een ontdekkingstocht naar de toekomst.
Ben jij nieuwsgierig naar hoe je kunt starten met het organiseren van informatiebeheer bij de bron? Tijdens dit webinar hebben Nicole Fielmieg en Arnoud Willemsen hun ervaringen over informatiebeheer bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden gedeeld. Samen bouwen ze aan een integrale basis voor informatiebeheer in samenwerking met andere disciplines.
Wil jij meer weten over hoe metadata jouw organisatie kan helpen om informatie duurzaam toegankelijk te houden? Ben je benieuwd naar de keuzes die je moet maken bij de implementatie van Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO)? Ben je nog niet gestart met de MDTO omdat het zo ingewikkeld lijkt?
Tijdens dit webinar deelde Alice Strating haar uitgebreide ervaring, variërend van het opstellen van metadataschema's tot het praktisch toepassen van MDTO in organisaties zoals de gemeente Utrecht. Als docent MDTO bij GO opleidingen brengt ze haar diepgaande kennis rechtstreeks naar jouw scherm! Leer hoe MDTO je kan helpen informatie duurzaam toegankelijk te houden en ontdek welke keuzes je als organisatie moet maken bij de toepassing ervan.
Wil jij als informatieprofessional jouw organisatie navigeren door de informatiewetgeving van 2024? Het nieuwe jaar brengt een golf van nieuwe wetgeving met zich mee die zorgt voor veranderingen binnen organisaties. Tijdens het webinar op 29 februari nam Layla Hassan de deelnemers mee op verkenningstocht over de impact van deze informatiewetten. Tijdens het webinar ontdek je hoe je als informatieprofessional een sleutelrol kan spelen in jouw organisatie, zodat deze aan de eisen van deze nieuwe wetgeving kan voldoen.
Welke kerncompetenties zijn er nodig om de brug te slaan tussen datamanagement en informatiebeheer? Is kennis van databeheer een noodzaak voor informatieprofessionals in de toekomst? Ontdek dit en nog veel meer over de huidige evolutie tijdens het webinar over informatiebeheer en datamanagement.
Wil je een glimp opvangen van hoe de toekomst eruitziet voor een I-manager? Ben je nieuwsgierig naar de essentiële competenties die hierbij horen? Tijdens ons webinar op 30 november werden deze vragen beantwoord en namen Eric Kokke en Layla Hassan de deelnemers mee op een reis door de veranderende wereld van informatiemanagement, zowel op korte als op lange termijn.
Nieuwsgierig naar wat ketenarchivering precies inhoudt en welke boeiende aspecten erbij komen kijken? Tijdens het webinar op 2 november nam onze gastspreker Jasper Slob je mee in de wereld van ketenarchivering. Een unieke kans om meer te leren over ketenarchivering en te sparren over praktijkervaringen met experts en medeprofessionals.
Welke uitdagingen doen zich voor bij het balanceren van openbaarheid en privacywetgeving bij de toegang tot gearchiveerde informatie? Kunnen technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) invloed hebben op de manier waarop we omgaan met informatie en privacy? En hoe zit het met verantwoordelijkheid en zeggenschap? Deze en nog veel meer vragen kwamen aan bod tijdens het webinar AVG.
Met Layla Hassan als presentator deelde Eric Burger, expert op het gebied van Microsoft 365, recordmanagement en governance onder andere een aantal effectieve strategieën voor het beheer van content en het succesvol inzetten van Microsoft 365 binnen de organisatie.
Tijdens deze webinar ging gastspreker en presentator Layla Hassan, strategisch adviseur informatiehuishouding bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, samen met Dave Eickhoff van de Gemeente Veenendaal in op het belang van een kwaliteitszorgsysteem voor informatiehuishouding.