Het Leerhuis organiseert het hele jaar door themasessies voor informatieprofessionals. Doel van deze sessies is om van elkaars goede praktijkvoorbeelden te leren en waardevolle kennis uit te wisselen. Dat doen we volgens de Open Space methode.
De Open Space methode is een flexibele en interactieve manier van werken. Hierin bepaal je samen met andere deelnemers de agenda en bespreek je in kleine groepen de onderwerpen die voor jou het belangrijkst zijn. Zo krijgt iedereen de kans om actief bij te dragen en leer je van elkaar. Geen saaie presentaties, maar een boeiende uitwisseling van ervaringen, kennis en tips met gelijkgestemden.
Aankomende themasessies
Zonder informatie kan niemand binnen de overheid zijn werk doen. Het is een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering, maar krijgt vaak te weinig aandacht. Voor een goede informatiehuishouding – en dus een sterke bedrijfsvoering – is het essentieel om duurzaam toegankelijke informatie prioriteit te geven. Organisaties moeten de waarde van informatie zichtbaar maken, want informatie helpt niet alleen het verleden te begrijpen, maar ook nieuw beleid te ontwikkelen.
Heb je ervaringen of tips uit jouw organisatie om te delen? Wil je weten hoe je de waarde van informatie concreet maakt? Of heb je dringende vragen aan collega’s op dit gebied? Meld je dan aan voor de themasessie ‘De waarde van Informatie’.
Aanmelden:
Bijna twee jaar overheerst (generatieve) AI het nieuws binnen Informatiehuishouding. De meeste informatieprofessionals zijn zich ervan bewust dat AI het vakgebied van informatiebeheer gaat beïnvloeden. De vraag is nog wel: hoe? Er zijn veel (zelfverklaarde) AI-experts en meningen over de toekomst van informatiebeheer. Maar wat gebeurt er nu echt in ons vakgebied?
Maak je je zorgen of heb je juist een grenzeloos optimisme over hoe AI jou gaat helpen? Ben je benieuwd naar hoe jouw collega’s tegen deze ontwikkeling aankijken? Tijdens de themasessie ‘AI en Informatiebeheer’ proberen we een antwoord te vormen op deze vragen.
Aanmelden:
Lange tijd werd gedacht dat een centrale archiefvoorziening onmisbaar was voor een digitaal werkende organisatie. Zo ontstond het Document Management Systeem (DMS): de digitale versie van het traditionele archief in de kelder, met alle voordelen én nadelen van dien.
Decennia later hebben DMS-leveranciers nog steeds moeite om gebruiksvriendelijke en breed geaccepteerde systemen te leveren. Dit verklaart mogelijk waarom veel organisaties overstappen naar andere systemen om de duurzame toegankelijkheid van hun informatie te waarborgen.
Is dat een logische keuze? En zo ja, welke alternatieven zijn er? Heeft jouw organisatie het DMS al vervangen, of overweeg je die stap nog te zetten? Ga over deze vragen met collega-informatieprofessionals in gesprek tijdens de themasessie ‘Archiefsystemen en de toekomst van het DMS’.
Aanmelden:
Informatie speelt een belangrijke rol in elke (overheids)organisatie. Dat maakt het beheren en toegankelijk maken van informatie ook belangrijk. Toch worden informatiebeheerders niet altijd betrokken bij projectteams of beslissingen, zoals de aanschaf van nieuwe applicaties. Dit leidt er vaak toe dat achteraf zaken hersteld moeten worden, omdat duurzame toegankelijkheid over het hoofd is gezien.
Hoe zorg je ervoor dat dit niet meer gebeurt? Hoe kom je aan tafel en word je gezien als een serieuze en waardevolle gesprekspartner? Daar gaan we het met elkaar over hebben tijdens de themasessie ‘Hoe kom ik aan tafel?’
Aanmelden:
In gesprek met collega-informatieprofessionals
De themasessies van het Leerhuis bieden een unieke kans om collega's binnen en buiten het Rijk te ontmoeten en samen uitdagingen in informatiebeheer aan te pakken. De bijeenkomsten vinden plaats van 13.00 tot 16.30 uur (locaties wisselen). Mis ze niet!