Netwerk leidinggevenden

Recent startte het Leerhuis een leernetwerk speciaal voor leidinggevenden. Sturing geven aan informatiehuishouding brengt namelijk specifieke vraagstukken en uitdagingen met zich mee. Hicham Saydali, afdelingshoofd Duurzame Informatievoorziening bij het RIVM en deelnemer van het eerste uur, vertelt hieronder hoe het netwerk tot stand kwam en waar het zich mee bezighoudt.

De afgelopen jaren heeft het Leerhuis Informatiehuishouding hard gewerkt aan een platform waarbinnen informatieprofessionals en rijksmedewerkers aan de slag gaan met informatiehuishouding. Terecht lag de focus daarbij op het versterken van de positie en rol van de informatieprofessional, de spil in deze Rijksbrede opgave. Toch is dit niet voldoende.

Van opportuniteit naar uitvoering

Binnen het platform was er nog relatief weinig specifieke aandacht voor leidinggevenden binnen dit werkveld. Sturing geven aan informatiehuishouding brengt voor hen namelijk specifieke vraagstukken en uitdagingen met zich mee. Denk hierbij aan het werven van collega-informatieprofessionals, het opstellen van een begroting, het coachen van informatieprofessionals, het opleiden en doorontwikkelen van zowel de professional als het team, en het aangaan van strategische samenwerkingen binnen en buiten de eigen organisatie.

Dat was voor mij de directe aanleiding om te bellen met Sebo, Senior Onderwijskundig Adviseur bij het Leerhuis. Hij was al voortvarend bezig met een groep IHH-ambassadeurs, ervaren informatieprofessionals binnen diverse rijksinstellingen. De vraag was simpel: kan het Leerhuis dit initiatief ook voor leidinggevenden faciliteren? En daarmee zorgen voor ontmoeting, kennisuitwisseling en het bevorderen van informeel leren met en van elkaar?

Boeiende leersessies

Inmiddels zijn we drie leersessies verder, waarin een divers gezelschap leidinggevenden uit verschillende rijksinstellingen samenkomt met gedeelde vragen (en antwoorden!) over het verbeteren van hun informatiehuishouding. Hoe pakken jullie het aan? Waar lopen jullie tegenaan? Wat werkt goed in jullie organisatie? Het levert mooie gesprekken, waardevolle inzichten en vooral een sterk collectief leernetwerk op. Een netwerk waarin je ervaart dat je er als leidinggevende niet alleen voor staat. Het is een laagdrempelige manier van kennis delen en ophalen, juist in deze tijd van informatie-overload en vele ontwikkelingen binnen het vakgebied. Ik moet dan altijd aan de quote van Einstein denken: “You cannot solve a problem with the same mind that created it.”  

Sebo ondersteunt het leernetwerk en brengt met zijn expertise op het gebied van informeel leren waardevolle methoden en inzichten in, zoals de toepassing van waarderend onderzoek in het bekijken van vraagstukken rond informatiehuishouding. Ook het bezoeken van collega's binnen de eigen organisatie ervaar ik als een grote plus. Zo vond de kick-off plaats op het Ministerie van OCW, bezochten we vervolgens het RIVM in Bilthoven en brachten we ook een bezoek aan het Nza in Utrecht.

Onlangs ben ik naar aanleiding van een van deze sessies op bezoek geweest bij het CIBG, waar ik een verdiepend gesprek heb gehad over hoe je intern strategisch kunt samenwerken bij het uitvoeren en signaleren van wetgeving die informatiehuishouding raakt. Superleuk en waardevol!  

Neem deel aan het netwerk

De volgende sessie van het leernetwerk voor leidinggevenden is in februari bij Rijkswaterstaat. Ben jij erbij? Meld je aan via sebo.boerma@nationaalarchief.nl.