‘Wij helpen je bij het nemen van je verantwoordelijkheid’

Met de komst van de nieuwe ambtseed, vooralsnog op 1 juli, beloven ambtenaren voortaan ook dat ze zorgvuldig zullen omgaan met informatie en bijdragen aan een open overheid. Hoe? Daarvoor kunnen ze terecht bij het Leerhuis Informatiehuishouding. Van Gijs Martijnse, hoofd van het Leerhuis, mag het nog een stapje verder gaan dan beloven: “Voel je verantwoordelijk! En wij helpen je graag – én gratis – bij het nemen van je verantwoordelijkheid.” 

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Het Leerhuis Informatiehuishouding is dé plek voor leren, ontwikkelen en ontmoeten waar rijksmedewerkers aan de slag kunnen met hun professionele ontwikkeling in werken met overheidsinformatie. Zodat ze met de juiste kennis en kunde bijdragen aan een informatiehuishouding op orde. En daarmee aan een open, transparante en responsieve overheid.

‘Een leuke, interactieve manier om bewustzijn te creëren voor archivering’ - deelnemer serious game ‘Strijd voor de tijd’

“Daarvoor bieden we heel veel verschillende leermogelijkheden, in verschillende stijlen,” vertelt Gijs, hoofd van het Leerhuis. “Zodat je altijd het leer- en ontwikkeltraject kunt doorlopen dat bij je past. Daarom kun je bij ons niet alleen ‘formeel’ leren, in bijvoorbeeld klassikale cursussen en e-learnings. Maar ook informeel in onder meer serious games, leerexpedities en podcasts. Of ga samen met je team aan de slag met de kaartenset Actieve openbaarmaking.

Informatiehuishouding is voor een belangrijk deel gedrag

Met ‘aan de slag’ bedoelt Gijs ook écht aan de slag: “Voor de verbetering van de informatiehuishouding is gedrag heel belangrijk: op de juiste manier omgaan met en opslaan van informatie. Ik vind het belangrijk dat iedereen begrijpt dat de dingen die je doet én de dingen die je niet doet iemand anders’ probleem kan worden. Wees je daar bewust van! Want je merkt het vaak pas als het te laat is. Dus zorg dat je weet wat je waar moet opslaan en hoe.”

‘We hadden een leuke, gemengde groep deelnemers, waardoor je ervaringen en werkmethodes meekrijgt van andere functies en organisaties’ - deelnemer Verdieping Recordsmanagement

Is het onduidelijk waar je iets moet opslaan? Maak afspraken! Gijs: “Ga hoe dan ook met elkaar in gesprek. Met je team en met de informatieprofessionals in je organisatie die je kunnen ondersteunen. Ook tijdens onze trainingen en cursussen faciliteren we ruimte en tijd voor het gesprek. Hoe doen je collega’s op andere departementen het bijvoorbeeld? En waar lopen zij tegenaan?”

Hulp bij onboarding

Met de komst van de nieuwe ambtseed wordt goed informatiebeheer en een informatiehuishouding op orde weer een stuk minder vrijblijvend. “En wij gaan organisaties ondersteunen om hun medewerkers te helpen hun belofte na te komen,” aldus Gijs. “Er komt een instructie voor medewerkers Personeel & Organisatie en Leren & Ontwikkelen en leidinggevenden die de weg wijst naar relevant Leerhuis-aanbod tijdens het onboarden. Daarnaast hebben we een toolkit Onboarding voor rijksmedewerkers en een speciaal onboardingsprogramma voor informatieprofessionals. En je kunt natuurlijk altijd bij ons terecht voor advies.”

‘Ik ga zorgvuldig om met informatie. Ik draag bij aan een open overheid en weet ook dat ik vertrouwelijke informatie geheim moet houden.’ - Uit de nieuwe ambtseed

Het onboardingsaanbod is ook geschikt voor medewerkers die al in dienst zijn. “Een must voor íedere rijksambtenaar is in elk geval de e-learning Werken met overheidsinformatie. En kijk vooral eens rustig rond op LeerhuisInformatiehuishouding.nl voor al het overige aanbod.”

Het Leerhuis van de toekomst

Het Leerhuis begon in 2022 als een project van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI). In mei 2023 kwam Gijs aan het roer, met als doel verdere professionalisering. En in de loop van 2024 stapt het Leerhuis als professionele, zelfstandige entiteit in de staande organisatie onder de vlag van het Nationaal Archief.

‘Goede theorie, veel oefenen waardoor de stof beklijft, en een uitstekende docent!’ - deelnemer Adviesvaardigheden

“Begonnen als een Leerhuis specifiek voor informatieprofessionals, richten we ons nu ook op alle andere rijksmedewerkers,” vertelt Gijs. “Inmiddels zijn de informatieprofessionals ook behoorlijk onderlegd en merken we dat bij hen de behoefte verschuift naar soft skills, zoals adviesvaardigheden en overtuigingskracht. Daarom blijven we ons aanbod vernieuwen en opschalen, in samenspraak met onze stakeholders, ambassadeurs en deelnemers. In de diepte en in de breedte. Nu is kunstmatige intelligentie (AI) bijvoorbeeld een hot item en over 2 jaar is er weer iets anders. En als de informatiehuishouding eenmaal voldoende op orde is, zal het Leerhuis er zijn voor verdere verbeteringen en nieuwe wensen.”

Ontmoet het Leerhuis tijdens de Open Gov Week

Het Leerhuis Informatiehuishouding staat volop in de spotlights de komende Open Gov Week, de internationale week over het belang van een open overheid. Vanmiddag kun je hen ontmoeten tijdens de officiële kick-off van Open Overheid en de gemeente Den Haag. Woensdag kun je als IHH-professional deelnemen aan de podcastmarathon ‘De veranderende rol van een informatieprofessional’. Donderdag is er een online Meet & Greet en het webinar Een duurzame digitale bewaarstrategie.