Succesvolle eerste bijeenkomst Informatiebeheer ontmoet: Privacy by Design

Op 18 april was de eerste bijeenkomst in de reeks Informatiebeheer ontmoet: Privacy by Design, deze keer georganiseerd door het Nationaal Archief en het Leerhuis Informatiehuishouding. De diverse groep deelnemers, van uitvoeringsorganisaties en onderwijsinstellingen, en van grote en kleinere organisaties, zorgde voor een goede discussie en uitwisseling van ideeën op het thema. Deze eerste keer werd ingezoomd op de verhouding tussen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Archiefwet.

De deelnemers hadden gesignaleerd dat er een neiging bestaat om persoonsgegevens te lakken of te anonimiseren in authentieke documenten. Een medewerker Dienstverlening bij het Nationaal Archief liet, aan de hand van een verzoek tot informatie over een persoon, zien wat de waarde kan zijn van documenten met (bijzondere) persoonsgegevens voor cultuur-historisch besef én voor nabestaanden. Aan de hand van vragen en casussen werd vervolgens in kleine groepen gediscussieerd. Hierin werden veel ervaringen uitgewisseld met het opslaan en archiveren van documenten met persoonsgegevens en werd een mooie discussie gevoerd over de waarde van persoonsgegevens in beleid of processen versus het cultuur-historische belang van deze gegevens.

Conclusies: er moet vooral ingezet worden op het beperken van de verwerking van persoonsgegevens aan de voorkant en achteraf anonimiseren, als het al mogelijk is, is onwenselijk.

Ook geïnteresseerd?

Hierna volgen nog 2 sessies met deze groep over dit onderwerp. De reeks wordt afgesloten met een overzicht aan geleerde lessen uit deze reeks. Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Houd de website van het Leerhuis Informatiehuishouding in de gaten! We verwachten dit jaar nog een nieuwe reeks rond dit thema te organiseren.